Specialiştii, cercetătorii, oamenii cu studii, oamenii care fac studii spun că muzica lui Mozart este liniştitoare, calmează şi relaxează nou-născuţii. Dar oare ne-am tâmpit în aşa hal încât am uitat că nimic nu este mai liniştitor şi mai relaxant pentru copil ca braţele mamei lui, ca sunetul vocii ei, ca sunetul bătăilor inimii ei?
Nu ştiu din ce spital este imaginea de mai sus şi nici nu cred că este important. Ceea ce mă intrigă este că nişte medici, nişte oameni, au crezut că a aduce nişte muzicieni să cânte în sala de neonatologie este un act benefic şi revoluţionar.
Copilul mic, nou-născutul, nu are nevoie de nimic altceva decât de mama lui. Nu de o orchestră care să-i cânte live Requiem. Este esenţial ca medicina să înţeleagă şi să accepte că nou-născutul nu trebuie separat deloc de mama lui la naştere, nu trebuie dus la neonatologie, nu e nevoie să i se facă controale de rutină în altă parte decât lângă mama lui.
Imadiat după expulzie, copilul trebuie aşezat cu blândeţe pe burta sau pieptul mamei lui. Ambii dezbrăcaţi. Contactul piele pe piele are rol termic, în primul rând, ajutând copilul să-şi păstreze temperatura corpului.
Apoi muzica mamei, inima, intestinele şi toate celelalte zgomote ale organismului ei, zgomote cu care a crescut 9 luni în uter şi cu care este obişnuit, acea muzică este singura de care are nevoie. Cea mai liniştitoare şi mai minunată muzică. Ascultând-o, copilul ştie că totul va fi bine, că mama este acolo, că tot acest nou univers, plin de necunoscut, va fi frumos şi primitor.
Niciun compozitor nu poate face toate acestea pentru bebeluş. Niciun om nu poate face lucrurile mai bine ca natura.
Sursa fotografiei.