Categorii
Despre naştere

Ce e normal într-o naștere normală? Ce-nseamnă naștere naturală?

Ce anume se înțelege prin conceptul de ”naștere naturală”? La ce se referă femeile când spun că au ”născut normal”? Cum credeți voi că arată o naștere naturală?

Nu de puține ori am auzit mame spunând că au născut normal, natural, pentru ca apoi, după întrebări suplimentare, să aflu că nu fusese nimic natural în travaliu și-n nașterea copiilor lor: perfuzii, hormoni sintetici, analgezice, anestezii, forceps, epiziotomie, ventuze.

Noi, ca societate, am ajuns să lărgim atât de mult termenul de ”natural” încât trebuie cerute detalii suplimentare pentru a defini cu adevărat ”produsul”. În alimentație avem o grămadă de exemple de produse ”naturale”. La îngrijire corporală și igienă, la fel, loțiuni și creme și săpunuri ”naturale”. În agricultură, fertilizanți, insecticide și fungicide ”naturale”. Lumea folosește cu generozitate adjectivul ”natural” pentru că în toată economia se simte trendul, cumpărătorul vrea cât mai natural. Că se speculează mult și că se minte și mai mult, n-are a face, clientul trebuie să fie cel care-și caută singur informațiile și singurul care investighează cât de natural este produsul.

Dar când e vorba de naștere, asocierea cu naștere naturală se referă în primul rând la nașterea vaginală. În ultimii 150 de ani, cei doi termeni nu mai înseamnă deloc același lucru. Din momentul în care femeii i s-a permis cloroformul la naștere, nașterea vaginală a devenit oricum numai naturală nu. Da, copilul continua să iasă tot prin vagin, dar nu așa cum a lăsat natura, ci scos cu forța de doctor. Cloroformul, un anestezic foarte puternic, foarte periculos și mortal în nenumărate cazuri, s-a folosit în ultima parte a secolului al XIX-lea și bună parte din secolul trecut. O femeie anesteziată astfel era o femeie inertă. Hormonii care în mod normal contractă mult mai puternic uterul în faza de expulzie erau anihilați de puternicul anestezic iar femeia – complet adormită. Astfel că doctorul băga forcepsul și-l trăgea pe micuț afară în timp ce alte cadre medicale împingeau pe burtă. Femeia în continuare inertă, legată cu curele și de mâini și de picioare, răstignită la fel ca-n desenul lui Da Vinci. Oamenii numesc acest lucru progres… O scoatere vaginală a copilului, nicidecum o naștere naturală.

Da, acum lucrurile s-au mai schimbat, femeia nu mai este atât de adormită în timpul nașterii, indiferent de tipul de anestezie, dar nașterea continuă să fie la fel de violată și denaturată. Substanțele folosite în travaliu în zilele noastre sunt aproape la fel de nocive precum cloroformul, dar încă sunt folosite. Cloroformului i-a luat câteva decenii până să fie recunoscut ca foarte periculos, timp în care a omorât mame și copii. După el au urmat alte medicamente care practic au fost experimentate pe gravide și care s-au dovedit în timp a fi cancerigene și mortale. Noi mergem înainte având încredere că medicina este în fiecare zi mai deșteaptă ca ieri, dar nu vrem deloc să înțelegem mecanismul industriei farmaceutice. Niciun medicament care iese pe piață nu are în spate experimente și date pe termen lung. Noi suntem experimentul pe termen lung. Cartea ”Mafia farmaceutică și agro-alimentară” de Louis de Brouwer vă poate ajuta să înțelegeți mârșăvia de care vorbesc.

Revenind, nașterea naturală nu are de-a face cu medicamente de niciun fel. Naștere naturală este, din fericire, nașterea care a fost hărăzită la creație fiecărei femei. Fiecare femeie poate avea copii, fiecare femeie poate avea un travaliu spontan și natural, fiecare femeie poate să se dilate, fiecare femeie poate să nască fără intervenții exterioare (împingeri pe burtă, tăieturi în vagin, extras cu ventuza sau forcepsul). Excepțiile sunt puține (sub 5%) și, dacă se face o analiză introspectivă în astfel de cazuri se descoperă că au fost cauzate de acțiuni care puteau fi schimbate.

Nașterea normală nu este aceasta care se întâmplă astăzi în majoritatea cazurilor. Nu e nimic normal într-un travaliu în care femeia are perfuzie în venă cu glucoză pentru că nu e lăsată să bea ori să mănânce. Nu e nimic normal și natural în poziția clasică de naștere, întinsă pe spate pe scaunul ginecologic, cu picioarele atârnate-n sus. Nu e deloc normal ca cineva, oricine, să-i spună femeii cum și când să împingă. Toate aceste nașteri sunt nașteri artificiale, medicalizate. ANORMALE. NENATURALE.

De ce este o așa mare problemă eticheta pe care i-o punem unei nașteri sau de ce punem etichete nașterii? De ce mă interesează ce gândesc și vorbesc oamenii și de ce-mi pasă că multe mame spun că au născut natural când, de fapt, a fost o naștere medicalizată? Pentru că dezinformează, creează confuzii și scade mult standardele și așteptările viitoarelor mame. Dacă ne referim la o naștere cu medicamente și intervenții medicale ca la una normală și naturală, ajungem să și credem că ăsta este normalul și naturalul. Vorbesc prostii. Deja s-a ajuns să se încetățenească această mentalitate. Femeile se așteaptă la tot ce e mai rău când le vine rândul să nască, și, chiar de nu se așteaptă, trăiesc cu spaima a tot ce e mai rău. Se așteaptă să nu poată să se dilate, se așteaptă să le doară atât de rău încât să ceară anestezie, se așteaptă să fie doctorul lor în sală ca să le ajute să nască, se așteaptă să li se facă clismă, se așteaptă să li se vorbească cu superioritate, se așteaptă să li se spună să împingă, se așteaptă să le fie tăiat vaginul, se așteaptă să fie complicații.

Și e păcat. Că nașterea nu a fost lăsată mamiferelor ca să le facă probleme de sănătate. Nașterea nu trebuie să implice complicații. Nașterea nu este grea. Câte dureri, tragedii, drame și traume ar fi evitate dacă s-ar cunoaște adevărata naștere naturală, nașterea normală din rândul tuturor mamiferelor…

Trebuie să ne proiectăm așteptări pozitive asupra nașterii, trebuie să ne informăm despre cum este nașterea ca fenomen fiziologic și trebuie să înțelegem de ce să ne ferim pentru a evita complicațiile la naștere.

Nu așa arată o naștere normală, naturală.

perfuzii

nastere in spital

 

Urmează imagini ce pot întoarce stomacul pe dos, ridica părul măciucă sau rupe inima în două.

 

 

forceps 1

forceps 2

forceps 3

Știați că forcepsul este responsabil pentru mulți copii morți, gâturi rupte, capete strivite? Și oameni handicapați? Și știați că există în maternitățile noastre, moderne și civilizate, procedura numită ”forceps didactic”, ceea ce înseamnă că studenții la obstetrică-ginecologie fac practică pe copii vii, adică învață să folosească forcepsul nu numai pe manechine de plastic ci și pe femei adevărate și copii adevărați? Știați că acest forceps didactic se face și în travalii care decurg normal, doar pentru că studenții trebuie să învețe practicând? Aveți idee ce grav este acest lucru?

Fiecare femeie, fiecare familie, trebuie să se informeze temeinic înainte de naștere. Trăim într-o epocă în care informația ne sare în ochi, nu mai putem ajunge pe mâna doctorilor și ei să ne mătrășească corpul, sufletul, copilul pentru că ”n-am știut”. Este corpul și copilul nostru, nu al medicilor și al spitalului, e momentul să punem STOP procedurilor rutinare, abuzive, violente ce se fac în maternități. Este momentul să știm că toate acestea nu fac parte dintr-o naștere normală!

 

Spuneți NU inducerii travaliului.

Spuneți NU perfuziilor. NU glucozei. NU oxytocinei sintetice.

Spuneți NU controalelor vaginale.

Spuneți NU ruperii artificiale a membranelor.

Spuneți NU clismei.

Spuneți NU monitorizării fetale continue.

Spuneți NU interdicțiilor de a bea apă și a mânca.

Spuneți NU epiduralei și a altor anestezii.

Felicitări, tocmai ce ați scăpat de forceps.

Spuneți NU nașterii pe scaunul ginecologic.

Spuneți NU epiziotomiei.

Spuneți NU manevrei Kristeller (apăsarea burții).

Spuneți NU tăierii precoce a cordonului ombilical.

Spuneți NU antibioticelor, vitaminei K și a vaccinurilor.

Spuneți NU separării de copil. Toate controalele pot să aștepte câteva ore, copilul are nevoie de mama lui.

Spuneți NU biberoanelor și suplimentelor.

Spuneți NU ignoranței!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *